maanantai 10. syyskuuta 2012

Myöhäinen mustikkapiirakka

Tätä piirakkaa minun piti tehdä jo eilen, mutta sitten aika kuluikin ommellessa ja yhtäkkiä olikin jo iltamyöhä joten leipominen siirtyi tälle päivälle. Kummasti tänäänkin meni iltaan asti ennen kuin piirakka valmistui ja jäähtyi syömälämpöiseksi; tällä kertaa jopa maltoin odottaa jäähtymistä enkä polttanut suuta niin kuin normaalisti. Myöhäisen ajankohdan takia kuvatkin ovat aika synkkiä, ei tuollaisella peruspokkarilla vaan oteta hämärässä hyviä kuvia sitten millään.

mustikkapiirakan leivonta
Kuvien karuudesta huolimatta suosittelen kokeilemaan tätä piirakkaa jos se ei ole entuudestaan tuttu. Vallan mainio versio mustikkapiirakasta ja tätä voisikin kokeilla joskus jollakin toisella täytteellä, vaikka mustikkainenkin maistuu niin hyvälle, että vie kielen mennessään. 

  • 6-7 dl mustikoita
  • 1 dl hillosokeria
  • 2 rkl perunajauhoa

  • 100 g margariinia
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 0,75 dl ruokokidesokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
Laita mustikat kattilaan hillosokerin ja perunajauhojen kera ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen. Laita samalla margariini kulhoon pehmentymään. Kun täyte on valmis, jätä se jäähtymään ja jatka pohjan valmistusta. Sekoita margariiniin ensin sokeri, sitten keskenään sekoitut muut kuivat aineet ja kananmuna. Sekoittele tasaiseksi. Laita jääkaappiin noin vartiksi ja pistä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota sitten taikinasta 2/3 palanen ja taputtele se piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille. Kaulitse lopputaikinasta kansi leivinpaperin päällä. Kaada mustikkatäyte pohjan päälle, ja aseta sitten kansi päälle reunoista yhteen tiivistäen. Kannesta tulee melko ohut, joten helpoiten sen saa piirakan päälle suoraan leivinpaperin avulla kääntämällä, ja sitten vain irrottaa varovasti paperin kun kansi on kumottu vuokaan. Pistele kanteen haarukalla reikiä ja paista puolisen tuntia keskitasolla 200 asteessa. Anna jäähtyä ja nauti.

mustikkapiirakka resepti
Täyte näyttää hämärässä kuvassa jollekin alienin sisuksista pursuavalle öljyiselle mönjälle, mutta se on tosiaan ihan mustikkaa. Tällä kertaa taikinaa ei riittänyt kunnolliseen kanteen asti, vaikka ihan samalla ohjeella tein kuin monta kertaa aiemmin. No eipähän tarvinnut sitten pistellä haarukalla reikiä kanteen, kun se oli jo valmiiksi täynnä reikiä. Mikäli taikinan riittäminen epäilyttää, voi piirakan tehdä pienempään vuokaan tai hieman lisätä ainesten määriä taikinan tekovaiheessa. Tämän leivoin siis ihan sellaiseen normaalin isoon vuokaan, ja täyte ainakin riittää sellaiseen. Nyt taidan lähteä santsaamaan piirakkaa vähän lisää, ja nauttimaan pimeästä syysillasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti